καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών
Υιοθετώντας τις ρυθμίσεις «μπαλόνι», δηλαδή τη ρύθμιση μέρους της οφειλής και της μεταφοράς του υπόλοιπου ποσού στο μέλλον για οριστικό κούρεμα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια τα οποία αποτελούν και τον μεγάλο τους πονοκέφαλο.
καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών
καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δάνεια τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται και με τον τρόπο αυτόν, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, επιχειρείται η ανάκτηση ενός μέρους αυτών πριν καταλήξουν να πουληθούν σε funds.
Σήμερα η μία στις δύο ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί γίνεται με αυτό το μοντέλο και προβλέπεται διαγραφή ακόμα και 70%-80% της βασικής οφειλής. Το κούρεμα ωστόσο παρέχεται σταδιακά ή εξ ολοκλήρου από την τράπεζα μόνο εφόσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στις καταβολές των δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση.
Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίζουν ειδικές προβλέψεις για το μέρος του δανείου το οποίο «παγώνει» άτοκα, λόγω του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου (ΔΠΧΑ) 9 που προβλέπει το σχηματισμό προβλέψεων με βάση τις αναμενόμενες και όχι τις συντελεσθείσες ζημίες πιστωτικού κινδύνου.
Αναφορικά με την πώληση δανείων σε funds, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν σκέφτονται να πουλήσουν στεγαστικά δάνεια. Ωστόσο, μετά τα καταναλωτικά δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς εξασφαλίσεις που πουλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, πλέον περνούν και στις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις.
Τέλος, σύμφωνα με Τα Νέα εντός του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν περί τους 12.000 πλειστηριασμούς – η πλειονότητά τους το δεύτερο εξάμηνο του 2018 – με τις τράπεζες να προσανατολίζονται να αναρτήσουν τους περισσότερους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών
πρωινο ελληνικο
λερωμενα ποδια
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου